EEG en het trainen van de hersengolven

Brainwave training

Het trainen van het brein door het trainen van de hersengolven wordt brainwave training genoemd. Met geavanceerde computertechnologie en software worden de hersengolven via EEG-meting zichtbaar. Hersengolven kunnen we op verschillende manieren positief beïnvloeden, ook zonder EEG. Je maakt hierbij gebruik van het zelflerende vermogen van de hersenen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om stressklachten te verminderen, gemakkelijker in een andere staat van bewustzijn te komen en/of prestaties te verbeteren (meer voordelen)Dit is natuurlijk afhankelijk van je gestelde doel. De EEG maakt het gemakkelijk om je doel te bereiken omdat je een ‘spiegel’ hebt om mee te trainen. (zie verder “Wat is EEG precies?”)

Toepassingen

Brainwave training wordt tegenwoordig op verschillende manieren ingezet om prestaties te verbeteren o.a. bij topsport. Maar ook chirurgen gebruiken het bijvoorbeeld om hun concentratie te bevorderen. Dit wordt Peak Performance Training genoemd.

Managers en Corporate Executives gebruiken het om hun emotionele intelligentie te vergroten. Op deze wijze verbeteren leiderschapskwaliteiten en time management. Dit wordt Business Performance Training genoemd.

Vele gebruiken het voor persoonlijke ontwikkeling, om stress te verminderen en prestaties te verbeteren in specifieke omstandigheden. Brainwave training kan ook worden gebruikt als mentale begeleiding naar meditatieve en spirituele bewustzijnstoestanden zoals de Awakened Mind. Dit wordt Self Development Training genoemd.

Gebruik van EEG

In klinieken wordt EEG gebruikt bij neuropsychologie. Een beroemd voorbeeld is de Swingle Kliniek in de USA. Maar ook in Nederland is Neurofeedback als therapie erkend door het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). Brainwave training wordt dus op verschillende wijze en in verschillende velden toegepast.

Ik pas brainwave training toe in combinatie met Awakened Mind Training. Ik richt mij op Self Development en Business Performance Training. Dit is echt een andere manier van het gebruiken van de EEG dan de klinische Neurofeedback zoals hierboven omschreven. 

Daarom houd ik een aantal contra-indicaties aan voor deze vorm van brainwave training. Deze contra-indicaties vind je hier. Het is raadzaam deze door te nemen zodat je weet of deze manier van trainen geschikt is voor je.

Uiteraard kan Awakened Mind Training ook zonder brainwave training. Voor Awakened Mind Training zonder Brainwave Training zijn geen contra-indicaties.

Ja, ik wil een afspraaknaar online agenda