Wat is EEG precies?

Hersengolven en Neurofeedback

 

Bij de activiteit van onze hersenen worden er kleine elektrische impulsen doorgegeven. Deze impulsen vormen trillingen ook wel golven. Deze hersengolven komen voor in diverse frequenties.

Een specifieke bandbreedte van deze frequenties heeft een speciale naam. Zo hebben we Beta, Alpha, Theta, Delta en Gamma golven. De golven worden gemeten in Herz (aantal trillingen per seconde) en de Beta golven hebben bijvoorbeeld een bandbreedte tussen de 38 en 15 Herz.

Neurofeedback maakt gebruik van geavanceerde computertechnologie en software om deze hersengolven via EEG-meting zichtbaar te maken.

Het trainen van de hersengolven

Hersengolven meten. Wat betekent dat?

Er worden 4 elektroden op je hoofd geplaatst die de hersengolven meten en de gegevens worden teruggestuurd naar het apparaat en zichtbaar gemaakt in de software.

Uiteraard is het dan ook mogelijk om de golven positief te beïnvloeden. Dit kan op verschillende wijze gebeuren maar alle methoden maken gebruik van het zelflerende vermogen van de hersenen. Dat houdt in dat de hersenen direct feedback krijgen wanneer ze een meer gewenst patroon laten zien. Welke patroon het ‘gewenste patroon’ is hangt af van het individu en je doelstelling.

Het resultaat is dat de hersenen (of liever de hersengolven) zich gaan reorganiseren. Door dit aanpassingsproces kunnen bijvoorbeeld stressklachten afnemen, kom je gemakkelijker in een andere staat van bewustzijn en/of verbeteren de prestaties.

EEG meetmethode

Krijgen mijn hersenen dan een impuls?

Het is belangrijk te weten dat de EEG een meetmethode is om de huidige patronen zichtbaar te maken. Het is als het ware een spiegel voor je Mind. De hardware en software zelf stimuleren de hersengolven niet. Eventuele wijzigingen in de patronen worden, zoals gezegd, uitsluitend door het zelflerende vermogen van de hersenen bewerkstelligd.

Het zelflerende vermogen van de hersenen kan worden aangesproken door gebruik te maken van de trainingssoftware waarbij de hersenen een beloning krijgen indien ze een meer gewenst patroon laten zien. De beloning kan bijvoorbeeld bestaan uit het horen van muziek of het kijken naar een filmpje. Dit heet (Awakened Mind) Brainwave Training.

Een andere mogelijkheid is feedback die gericht is op subjectieve waarnemingen in het lichaam. Een andere bewustzijnstoestand genereert ook andere lichamelijke sensaties. Als je eenmaal weet hoe dat voelt is het gemakkelijk op te roepen. Deze vorm van feedback wordt getraind met visualisaties en geleide meditaties. Dit is Awakened Mind Training.